Lær at kende signalerne før det er for sent.

I en verden, hvor tempoet sjældent sættes ned, er kvinder over 40 i erhvervslivet ofte i krydsfeltet mellem høje karrierekrav, familieliv og egne forventninger. Det er en alder, hvor mange både har opbygget ansvar på jobbet og i privatlivet – og netop derfor er det også et tidspunkt, hvor stress kan snige sig ind, uden at man opdager det i tide. STRESS, er en medfødt egenskab der gennem emotioner skal sikre vores overlevelse. Den kan give os ekstra styrke og den arbejder hele tidenfor os. P.g.a at vores samfund kører alt for stærkt, prøver vi hele tiden at følge med og mobiliserer os. Vi er født med et stresssystem som sørger for, at vi mobilicerer når der er brug for ekstra opmærksomhed. Det vil sige at stressen er med til at du kan fokuserer, at du får flere kræfter, og at du derfor er bedre til at løse de udfordringer og opgaver som du står overfor.

Og det er der, at stressen er dårlig for vores krop og psyke. Denne tilstand i kroppen bliver til en overbelastning for os, og så er det at vi "går ned" med flaget.

Hvorfor kvinder 40+ er særligt udsatte

Kvinder i denne aldersgruppe jonglerer ofte med flere roller: Leder, Mor, Partner, Datter, Søster og Veninde. Det er samtidig en tid, hvor kroppen begynder at forandre sig – f.eks. i forbindelse med en kommende overgangsalderen – hvilket kan forstærke stressreaktioner. Når vi samtidig lever i en kultur, hvor det at “have travlt” ofte forbindes med succes, bliver det endnu sværere at stoppe op og lytte til kroppens signaler.Det kan føre til endelange grublerrier, søvnproblemer og udmattelse. Det kan i værste fald (hvis man ignorerer symptomerne) føre til fysisk reaktioner som kræver indlæggelse.

De mest almindelige stresssymptomer – og hvordan du spotter dem.

1. Søvnproblemer. Har du svært ved at falde i søvn, eller vågner du midt om natten med tankemylder? Søvnforstyrrelser er ofte et af de første tegn på, at noget er galt.

2. Humørsvingninger og irritabilitet. Du bliver måske lettere vred, græder uden grund eller føler dig konstant overvældet. Mange forveksler det med hormonelle forandringer – men stress kan være den skjulte årsag. Det er meget almindeligt at men bliver grådlabil og opfarnede

3. Manglende koncentration. Glemmer du aftaler, navne eller mister tråden i møder? Hjernen er under pres og forsøger at råbe dig op.

4. Fysiske symptomer. Hjertebanken, spændingshovedpine, maveproblemer og muskelspændinger er almindelige kropslige signaler på langvarig belastning.

5. Træthed og energiløshed. Du føler dig udmattet, selv efter en hel nats søvn. Kroppen forsøger at spare på energien, fordi den er i konstant alarmberedskab.

6. Social tilbagetrækning. Du begynder at sige nej til sociale arrangementer, ikke fordi du ikke vil – men fordi du ikke orker. Det er ofte et tegn på mental overbelastning.

Hvad kan du gøre?

🔹 Stop op og mærk efter: Giv dig selv lov til at tage en pause og stille spørgsmålet: Hvordan har jeg det egentlig? Skriv evt. ned i en lille bog for at se om der er en mønster.

🔹 Tal med nogen: En veninde, partner eller proffesionel . Det kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv.

🔹 Prioritér restitution: Hvile og pauser er ikke luksus – det er nødvendigt for at kunne yde. Sæt tid af til at lave mindfulness øvelser, noget der kan få dig dig til at blive afslappet.

🔹 Skab sunde grænser: Lær at sige nej – også til dig selv. Du behøver ikke være alt for alle hele tiden. Skriv ned i din bog når det lykkedes- og fejre dine små succeser.

🔹 Overvej professionel hjælp: En coach, terapeut eller stressrådgiver kan støtte dig i at finde balancen igen. det kan godt være uoverskueligt selv at håndterer stressen. Så er det rart at der findes hjælp.


Afsluttende tanker

Stress er ikke et tegn på svaghed – det er et signal om, at du har været stærk for længe. Jo tidligere du lærer dine egne stresssymptomer at kende, desto hurtigere kan du tage hånd om dem og komme tilbage til et liv i balance. Kvinder over 40 har erfaring, kompetencer og indflydelse – men det kræver, at vi passer på os selv, så vi kan blive ved med at blomstre, både professionelt og personligt.

Del gerne dette indlæg med en kvinde, du holder af – det kan være første skridt på vejen til forandring.


RIGTIG GOD TRÆNING 🥰